FORUM / Forestillingskritikker
(annonse)

Denne side endret
29. januar 2017

HOVEDSIDE
Om Teaternett
FORUM
Forestillingskritikker
Bokanmeldelser
Debatt
SØKForestillingskritikker
2003 2002 2001 2000 1999
 

Tida flyg i GODT LAG
Elisa Kragerup har teke kraftfulle grep om Dekameronen på Nationaltheatret. Djervt, sylskarpt og virtuost har ho skrella seg inn til den svært så jordnære og underhaldande kjernen.
Publisert 29. januar 2017.
LES MEIR


Tragedie og TIVOLI
"Du skal drepe far din og få barn med mor di". Hand i hand, tunge mot tunge går sfinxkarusellen i København. Det Kongelige Teater har skapt ei underhaldande og aktuell framsyning av Ødipus og Antigone.
Publisert 22. oktober 2016.
LES MEIR

Kjærleik i FRITT FALL
I trua på kjærleiken har mange satsa alt, og finn for seint ut at det ikkje var liv laga. Liv Ullmann forskar vidare i materialet til Ingmar Bergman. I Fortrolige samtaler balanserer ho hårfint på knivseggen.
Publisert 27. mars 2016.
LES MEIR


HUNDEVAKT i teatret
Andre verdskrigen - natt i verda ved Det norske teatret er viktig og ideen i prosjektet er god. Den kunstnarlege signaturen held kvalitet i dei fleste ledd. Men: Er omfanget til dette prosjektet naudsynt?
Publisert 9. mars 2016.
LES MEIR

Det GODES problem?
Er Idioten på Dramaten verd ein tur til Stockholm for ein nordmann? 9. april er den foreløpig siste framsyninga. Det er ambisiøst å dramatisere den omfangsrike og komplekse romanen til Dostojevskij.
Publisert 13. februar 2016.
LES MEIR


Fjåg TEATERLEIK
Finn gjerne vegen til Torshov og Dido + Aeneas: Der ventar det både uvanlege musikkopplevingar og god trim av lattermuskulaturen. Ingen respekt for antikvitetar og snurrepipperiar...
Publisert 2. mai 2015.
LES MEIR

Oppvarma REALISME
Nationaltheatret har henta fram Robert Hare sitt skodespel Skylight frå 1995. Kokken Kjetil Bang-Hansen er sett på jobben. Og vips har vi eit stykke nyoppvarma, lun engelsk kjøkkenrealisme, på norsk.
Publisert 25. mars 2015.
LES MEIR


Back to the EIGTHIES
Den som har levd på 1980-talet må faktisk få med seg framsyninga De tre musketerer på Folketeatret i Oslo. For å vere sikker på å ha fått med seg tiåret, rett og slett.
Publisert 12. mars 2015.
LES MEIR


Tsjekkisk BOHÈME med sjarm
Den som ikkje likar opera må stålsetje seg mot denne varme kjærleikssoga. I Praha går Puccini sin opera La Bohème i ei tradisjonell, men sjarmerande tolkning. Den passar byen og huset.
Publisert 6. mars 2015.
LES MEIR


Plante TVILENS GIFT
Nokre steinkast frå krigsskipa i Bergen var det duka for premiere på Den Nationale Scene, med storfin vitjing av Hollywood-stjerna Bill Pullman som Othello. Og her er, som ein snøball i helvete, også Desdemona.
Publisert 9. februar 2015.
LES MEIR


HALLOWEEN-Hamlet
Det framstod som det mest sjølvsagde i verda å gå frå Halloween-feiring i Oslogatene og inn på Det Norske Teatret. Det hagla det med hovudskallar og skjelett i alle varianter.
Publisert 4. november 2014.
LES MEIR


Freud for DUMMIES
Dei to durkdrevne skodespelarane Kim Haugen og Lasse Lindtner gjev ikkje sjansen frå seg til å gå inn i mannlege drøymeroller som dei historiske superkjendisane Clive Staples Lewis og Sigmund Freud, skriv vår meldar.
Publisert 30. september 2013.
LES MER


Absurd GENISTREK
Forestillingen Ulovleg norsk basert på Maria Amelies bok tar fuglen i flukten med enkle, men raffinerte virkemidler. Svart humor og eksistensiell nerve som gir dramatikk, mener vår anmelder.
Publisert 13. mai 2011.
LES MER


Utfordrende PIRATDRAMA
Det Norske Teatret har lagt seg i selen for å skape scenisk 3d-magi i 1700-tallsdesign, med høyt tempo og skingrende røfft lyd-trøkk, i smidig og elegant scenografi.
Publisert 18. mars 2011.
LES MER


FARGERIK kraftprestasjon
Heidi Ruud Ellingsen imponerer med en forrykende kraftprestasjon, med en absolutt og sterkt energikrevende fysisk tilstedeværelse, som også ivaretar kommunikasjonen på en uttrykksfull og overbevisende måte.
Publisert 17. oktober 2010.
LES MER


Å synke så DYPT
Eugene O'Neill sparer ikke på virkemidlene i Lang dags ferd mot natt. Og det virker som om regissøren har gått løs på iscenesettelsen som en smed, med dødsforakt, slegge og ambolt.
Publisert 8. oktober 2010.
LES MER


Musikalsk GOURMET-reise
Det er jo ikke hver dag at det iscenesettes en ny opera i Norge, som attpåtil er skapt av nordmenn. Den besnærende planen var at en ny versjon av Jorden rundt på 80 dager skulle åpne nybygget i Bjørvika.
Publisert 3. juni 2010.
LES MER


Stedet der ALT KAN SKJE
Nationaltheatrets versjon av storslåtte Fanny og Alexander er på sett og vis et søsterprosjekt til Høstsonaten ved det Norske teatret. Og oppsetningen har fått fram viktige sider av Bergmans enorme register.
Publisert 3. januar 2010.
LES MER


Mamma til BESVÆR
Filmlegenden Bergman gjennomførte langt flere produksjoner for scenen enn for lerretet. Likevel er det tøfft gjort å ta tak i hans filmatiske ikon fra 1978 og sette det på scenen.
Publisert 4. oktober 2009.
LES MER


Nullstilt SUPERSTAR
Plottet er det gode gamle. Melodiene er velkjente, og fengende. Den lyriske strukturen er blitt klassisk. Men regissør Erik Ulfsby har funnet et sosialt "Ground Zero" som nyskaper forestillingen.
Publisert 14. september 2009.
LES MER


Treffsikker og BEFRIENDE
Det Norske teatrets forestilling Få meg på, for faen, basert på Olaug Nilsens roman spiller seg med stor selvsikkerhet og selvfølge inn i norsk teaterhistorie.
Publisert 15. juni 2008.
LES MER


En nesten UOVERKOMMELIG oppgave
8. mars i Oseberg kulturhus i Tønsberg: Unge Svanhild avslutter Teater Ibsens oppsetning av Kjærlighetens komedie med å forlate scenen, slepende på en knallrød reisekoffert og flybilletter i munnen.
Publisert 14. mars 2008.
LES MER


Det er SJARME
og massevis av atmosfære på Oslo Nye, Centralteatret. Og et perfekt sted for en energisk, tøff, supervisuell og intelligent nyversjon av Nøtteknekker'n.
Publisert 9. desember 2007.
LES MER


Størst PÅ RANDEN
Autentisk komikerpersonlighet leverte knallpremiére på Latter 14. februar. Marit Voldsæter står frem som en fullkommen komiker i dette meget gjennomarbeidede showet. Hun er tydelig, trygg og tøff på scenen.
Publisert 14. mars 2007.
LES MER


Hamlet som FESTBREMS
Centralteatrets oppsetning av Hamlet bæres av Aksel Henies rolletolkning. Hans Hamlet er gjennomsiktig, gripende, sterk. Med sitt naturlige og intense nærvær på scenen bringer Henie Hamlet-skikkelsen på en naturlig måte rett inn i vår tid.
Publisert 27. september 2006.
LES MER


HJERTESTORMENDE totalteater i Thaulowhullet
Det er en perfekt tilnærming av Thesbiteateret å la Ingrid Forthun lage totalteater av Shakespeares Stormen på utendørsscenen Thaulowhullet i Tønsberg. Kan du fortelle en historie som inneholder figurer som luftånden Ariel og den vanskapte trellen Caliban mer overbevisende?
Publisert 30. juni  2006.
LES MER

VITTIG og SÆRPREGET
Mads Ousdal og Jon Øigarden får fram alle nyansene i  teksten, skriver Teaternetts anmelder IdaLou Larsen om Nathalie Sarrautes En bagatell på Torshovteatret. Tyra Tønnessens regi får ikke like god kritikk.
Publisert 19. mai  2006.
LES MER

HELLIG KRIG i familien
Strindbergs ekteskapsdrama Dødsdansen er blitt en tradisjonell, tidsriktig og godt spilt forestilling på Nationaltheatrets Amfiscene. Men min egen lengsel etter å se dramaet transformert inn i 2006-setting måtte jeg raskt svelge.
Publisert 16. mars  2006.
LES MER


En families SELVMORD
I stykket Ned til sol av Erlend Sandem inviteres vi inn i en familie der samtalen og samspillet har brutt sammen. Eldstesønnen kommer hjem etter fire år uten kontakt. Oppgjøret setter i gang en handlingsrekke som ender i tragedie.
Publisert 8. februar  2006.
LES MER

Suggererende PSYKOSE
Sarah Kane rakk flere ganger i løpet av sin korte liv som dramatiker å  få det konvensjonelle britiske teaterpublikummet til å sette eukalyptuspastillene i vrangstrupen. Vår anmelders inntrykk i etterkant av et svensk gjestespill.
Publisert 30. oktober 2005.
LES MER


Trivelig TRAKTORTEATER
Det er et magisk øyeblikk når det skjer på årntli', det vi har kommet for å se: Gråtass kjører ned brua fra den røde løa, beveger øynene og sier bert-bert. Helt alene og uten sjåfør. Den levende traktoren finnes.
Publisert 12. juli 2005.
LES MER

DJEVELENS tragisk lette spill
Thesbiteatrets veteran Frank Lie storspiller i rollen som Iago, og er alene verdt turen til Othello-oppsetningen i Thaulowhullet, mener Teaternetts anmelder. Men hvorfor får djevelen så lett spill i denne klassiske tragedien?
Publisert 9. juli 2005.
LES MER

KAOTISK festbrems
Skuespillere som Ola B. Johannessen, Robert Skjærstad eller Stig Henrik Hoff klarer ikke å redde denne forestillingen fra et totalt havari. Hamlet – en partykiller! drukner i teatrale påfunn, mener vår anmelder.
Publisert 26. april 2005.
LES MER


Lek med LYD og BILDE
Det er godt at vi har Det Norske Teatret når vi skal sette opp Ibsen i Norge. Da må han oversettes, og vi får satt Ibsens tekster i dialog med samtidsspråket. I Peer Gynt har Robert Wilson suveren kontroll med alle virkemidler.
Publisert 10. april 2005.
LES MER


Lettbent tragedie på Malersalen
Dette er vital-Strindberg, en energisk undergang i lys og farger akkompagnert av livlig musikk komponert av regissøren selv, skriver Teaternetts anmelder om Øyvind Bosmo Eriksens oppsetning av Kreditorer.
Publisert 13. november 2004.
LES MER

På vei mot en ny Nora
På turnestart for Riksteatret høstet Et dukkehjem stående applaus i Nøtterøy Kulturhus. Yngve Sundvor har tatt grep som gir stykket ny appell og bringer Noras selvrefleksjon inn i vår tid, mener Teaternetts anmelder.
Publisert 8. november 2004.
LES MER

Alt er noe
Daga av Sigmund Løvåsen er en nær og tydelig opplevelse, mener Teaternetts anmelder Ole Andreas Sandberg. Han ser forestillingen som et vellykket resultat av Hedmark Teaters prosjekt Ny Innlandsdramatikk.
Publisert 1. november 2004.
LES MER

Musikalsk hjertespråk i finslipt regi
Det er noe visjonært over Rebekka Karijords forestilling som går fra hjerte til hjerte, en times intenst glimt inn i identitetens skjøre liv.
Publisert 20. september 2004.
LES MER

Veldisponerte formaliteter
En retorisk ånd svevet over TNT Theatre Britains laudable framførelse av Romeo and Juliet. Men fektekampene appellerte med sin heftighet, mener Teaternetts anmelder Ole Andreas Sandberg.
Publisert 10. september 2004.
LES MER

Komisk Robin Hood i Thaulowhullet
Thesbiteatret i Tønsberg har hentet fram de komiske sidene ved Robin Hood og hans fredløse venner, og omplassert ham effektivt fra den klassiske Sherwoodskogen til den flotte utescenen Thaulowhullet.
Publisert 29. juni 2004.
LES MER

Bernhards tragiske åndsverden
- Det sentrale budskapet i Teatermakeren er at kunsten ikke er mulig som virkeliggjort ånd og idealer, men kun som menneskets mislykkete forsøk på å forstå seg selv, skriver Teaternetts anmelder Per Kristian Norheim.
Publisert 30. mars 2004.
LES MER

Hitlers jødiske venn
- Skuespiller Endre Hellestveit leverer en formidabel Hitler, mener anmelder Ingvild Bræin. - Mein Kampf er blitt en levende, humoristisk og ikke minst viktig forestilling.
Publisert 4. februar 2004.
LES MER

- En midtsommernatts-strøm
Anmelder Ingvild Bræin syns En midtsommernatts drøm er fin å se på og gir henne en fin stemning. Men hun etterlyser mer dynamikk i forestillingen som nå spilles på Den Nationale Scene.
Publisert 23. januar 2004.
LES MER


Forestillingskritikker fra
2003 LES MER
2002 LES MER
2001 LES MER
2000 LES MER
1999 LES MER


Teaternett vil presentere kritikker av norske teaterforestillinger. Vi tar gjerne imot kritikker også fra teaterpublikum. Har du vært på en teaterforestilling i Norge eller utlandet og vil dele opplevelsen med andre? Send oss en kritikk og vi vil vurdere å publisere den hos oss,  eventuelt i vår debattseksjon. Vi tar gjerne inn flere kritikker fra samme forestilling dersom de er interessante nok. Kritikker blir publisert under fullt navn. Vi gir ikke vederlag for innsendte kritikker uten at det er avtalt på forhånd, og innsendte artikler vil stå for innsenderens regning. Send oss også gjerne  tips! Vår adresse er: teaternett@teaternett.no